Наш сайт тепер ось тут http://osnova.inf.ua

пʼятницю, 25 січня 2019 р.

100-річчя Соборності України


2019 року Україна відзначає 100 річницю з дня проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Акт Злуки закріпив омріяні українцями ідеали соборності: «ОДНИНІ ВО ЕДИНО ЗЛИВАЮТЬСЯ СТОЛІТТЯМ ОДІРВАНІ ОДНА ВІД ОДНОІ ЧАСТИНИ ЕДИНОІ УКРАІНИ — ЗАХІДНО-УКРАІНСЬКА НАРОДНЯ РЕСПУБЛІКА / ГАЛИЧИНА, БУКОВИНА, І УГОРСЬКА УКРАІНА / І НАДДНІПРЯНСЬКА ВЕЛИКА УКРАІНА. ЗДІЙСНИЛИСЬ ВІКОВІЧНІ МРІІ, ЯКИМИ ЖИЛИ І ЗА ЯКІ УМІРАЛИ КРАЩІ СИНИ УКРАІНИ. ОДНИНІ Є ЄДИНА НЕЗАЛЕЖНА УКРАІНСЬКА НАРОДНЯ РЕСПУБЛІКА».
         Урочистій події, що відбулася 22 січня 1919 року у Києві, була присвячена виховна година в 5-Б класі. «22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як свято Соборності України. Це був один з найпрекрасніших моментів нашої історії. Високий принцип об’єднання земель – найблагородніший у світі ідеал, до якого прагне кожна нація», - зауважили ведучі заходу Зємцов Євгеній та Петренко Поліна.
Горожа Максим та Шипило Поліна розповіли учням про «живий ланцюг» 21 січня 1990 року: «Знаменним етапом піднесення духу свободи став «живий ланцюг» між Києвом і Львовом. Тисячі українців взялися за руки на згадку про проголошення Акту Злуки. Акція переконливо засвідчила духовну єдність східних і західних регіонів України».






Січка Андрій, Петренко Поліна та Шипило Поліна відтворили історичні події 1918-1919 років, читали вірші та склали слово «Соборність» з перших літер віршів про Україну; разом з учнями 5-Б класу переглянули фільм Львівської кіностудії «Акт Злуки: відтворення історичної правди» та заспівали пісню Олега Самойдюка  «Мова єднання».
Ведучі заходу Зємцов Євгеній і Горожа Максим звернулися до учнів: «Ми молоде покоління незалежної України віримо, що територіальна цілісність нашої держави навіки залишатиметься непорушною. Ми розуміємо, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багату, вільну й демократичну Україну, якою пишатимуться наші нащадки».











Немає коментарів:

Дописати коментар