Наш сайт тепер ось тут http://osnova.inf.ua

середу, 20 листопада 2019 р.

Урок–пам'ять «Україна пам’ятає! Світ визнає!»


19 листопада учні 6 класу разом з класним керівником В. Б. Онищенко відвідали відділ Бориспільського державного історичного музею «Сучасний Бориспіль», взявши участь у заході до Дня вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років. Гаслом для вшанування пам’яті жертв Голодомору є «Україна пам’ятає! Світ визнає!»
Захід супроводжувався презентацією, при перегляді якої учні дізналися про жахливі наслідки голоду в Борисполі та Бориспільському районі, ознайомилися зі спогадами очевидців, фотографіями того часу, з пам’ятними знаками різних країн світу,  вшанували пам'ять безневинних жертв голодоморів хвилиною мовчання.
Особливо вразила розповідь працівників музею про долю директора Дударківської школи Івчука Василя Яковича, який рятував від смерті своїх учнів, за що був страчений колишньою владою. Голодомор став найбільшою трагедією за всю історію українського народу.
Офіційне вшанування пам'яті жертв Голодомору, в тому числі, визнання його геноцидом українського народу, розпочалося за ініціативи української діаспори у США та Канаді. У 1988 році Конгрес США, а в 1989 році - Міжнародна комісія юристів офіційно визнали голодомор 1932-33 років актом геноциду проти української нації.
Четверта субота листопада в Україні визнана  Днем пам'яті жертв голодоморів. Меморіальні заходи проводяться як в Україні, так і поза її межами. Щорічно, цього дня проводиться всеукраїнська акція «Запали свічку». (За матеріалом Вікіпедії / Голодомор в Україні (1932-33).















Немає коментарів:

Дописати коментар